Get Adobe Flash player

Bantu Insan RM50 Sehari

Impian kita masing-masing mungkin berbeza. Tapi kaedah mencapainya mungkin boleh jadi sama. Kebanyakan impian kita boleh tercapai jika adanya WANG.. betul kan?

Saya kongsikan pengalaman saya.. agar anda faham, bahawa jika ada usaha, jalan dan kerjasama. Impian boleh tercapai..

“Ayah, tadi best la pegi sekolah. Im dah ada kawan dah, 1 jer kawan. Nama kawan Rayyan. Tapi kawan semua pakai beg yg ada roda tu la Yah.. Im pun nak beg macam tu.”

“Yerlah… Nanti kita beli.” Aku tau beg yang dimaksudkan anak aku Imran tu.. dan aku memang maklum harganya mahal. Sekitar RM100 rasanya. Dulu2 penah beli untuk abang dia. Tapi poket tengah kering skrng.. duit yang ada cukup2 utk beli lauk utk seminggu. Hmmm.. yer kan ajer lah. 

Tapi memang kesian anak ketiga aku ni, masuk sekolah darjah satu dalam keadaan ekonomi keluarga aku tak cantik. Niaga pun kurang menjadi. Saving takde, jadi sekarang hidup pun kais pagi makan pagi.. kais petang belum tentu makan.

Masuk sekolah takde apa persiapan. Buku tulis tak beli, baju dan seluar sepasang jer, beg yang digalas Imran sekarang adalah beg freegift dulu dapat masa beli barang. Ntah beli apa tak ingat. Beg kecik, asalkan dipanggil beg. Imran ok, tapi hati aku yang luluh.

Petangnya, aku termenung. Mencari idea mana nak cari duit extra beli beg untuk Imran. Isteri memandang dari jauh. “Tak payah dilayankan sangat, beg roda tu pun susah kalau pakai.. nak bawak naik tangga susah utk budak-budak.”  Aku faham isteri yang baik cuba memujuk hati suami yang kurang mampu.. Aku diam. Bingkas aku bangun pergi buka laptop. Aku seorang peniaga kecilan. Tapi jual barang online pun kena ada. Kalau tak ketinggalan.

Tapi niat aku nak online petang tu bukan nak buat kerja tapi nak cari kalau-kalau ada peluang buat duit lebih.. Impian aku pada waktu itu adalah untuk lihat anak aku Imran tersenyum gembira dapat beg baru.


Tiba-tiba Imran masuk ke bilik kami, bawak sebuah beg beroda. Kecik jer.. mungkin tak sesuai untuk buku sekolah. Beg tu berhabuk dan tangkai pemegangnya dah patah. “Ayah, pakai beg ni lah. Boleh pakai ni.. ni la best, ada roda” ditangannya ada tisu basah. Sapanya sambil memandang beg lama tu. Cuba mengibas-ngibas dan mengelap habuk pada beg beroda yg rosak tu. Hai anak, umur 7 tahun kau dah rasa susah. Hati aku pilu. Airmata dah mengalir. 

“Eh.. beg tu dah rosak laa.. berhabuk pulak tu. Siapa suruh ambik beg nih..!! Kan kotor..!! Dah..pegi simpan balik tempat dia..!! ” geram pulak aku pada anak aku ni. Tak sabar-sabar. Yer lah, budak darjah satu.. mana tau apa-apa. Mana dia tau ayahnya ada duit ker takde. 


“Habis tu, nanti ayah beli ke?” soal Imran. “Ya, esok kita pegi kedai depan beli beg tu..” jawabku yakin. “Yeaaayy.. esok beli beg baru.” Budak dah beria, takkan la aku nak kata tak boleh pulak. Walaupun aku belum ada idea mana nak dapatkan duit tu.. hmm..


Malamnya aku online, esok nak kena ada RM100 nak beli beg Imran. Aku dah janji. Kena cari duit instant. Cari punya cari, terjumpa satu program bantu komuniti. Modal RM10 jer. Tulis situ potensi income sampai lebih RM600k. Biasa la program2 buat duit ni mana ada yang dapat sikit. Semua pun kata potensi dapat banyak kan. Ni macam program sedekah la. Dulu-dulu pun aku penah join. Dapat gak duit dulu. So.. aku tau potensi untuk dapat duit dengan program-program camni.

Nama programnya Plusdana.com. Guna matrix 4 x 7. Kalau siapa yang faham tau la mcm mana rupanya geneology Matrix 4 x 7 tu. Aku sebab dah berpengalaman join MLM sebelum ni. So aku faham la cemana gerak sistem yang digunakan tu. Cuma program sedekah ni takde la produk. Kira ni siapa nak join, akad dan niat sedekah jer. RM10 jer pun. Ada peluang gandakan RM10 mesti la aku nak. Kalau nak buat benda lain modal lagi besar kot. 


So.. malam tu jugak aku join Plusdana. Bayar RM10. Dan aku bukan jenis main-main. Bukan jenis pasif. Aku memang PM upline aku dalam program Plusdana tu dan aku tanya semua pasal program tu. Orang Penang. Dia pun seronok la layan aku. Dah masyuk RM10 kan..DAN… 


Bila aku kaji-kaji, ada ruang untuk aku buat duit dengan Plusdana ni. So, aku terus laksanakan teknik aku.. alhamdulillah, malam tu jugak aku terus buat kerja dan dapat RM40. Power jugak teknik aku.. TETAPI, baru 40 hengget. Nak pakai esoknya dalam RM100. Masih sadis ni. Tapi takpelah.. mungkin esok cari lagi duit dengan Plusdana ni. Dan kalau lambat mungkin boleh tunda dulu beli beg tu..


Esoknya, seharian anak aku si Imran asyik bertanya bila nak pegi beli beg. Adoi.. sampai aku naik bengang dah.  Tapi aku selamba yakin jer, sebab menjelang senja dalam akaun ewallet Plusdana dah ada RM80. Mungkin boleh dapat RM100 sebelum ke kedai beli beg. Tapi lepas belek-belek Plusdana tu aku tau satu perkara tak best. Plusdana ni guna ewallet. Nak keluarkan duit kena ada 2 syarat. 1 kena minimum RM50 dan duit akan ditransfer ke bank dalam masa 24 jam.  Mana sempat aku nak keluarkan duit utk beli beg.!?


Malam tiba, aku bawak Imran pergi kedai pakaian. Sebab seingat aku kat kedai tu ada la jual dua, tiga jenis beg beroda. Aku pergi ke kedai berbekalkan duit RM60 di poket. Itu jer duit yang ada dalam wallet. Tapi aku tetap happy sebab dalam akaun Plusdana dah ada RM120. Cuma duit ditangan masih tak cukuplah.

Dalam kepala aku, nanti buat la alasan mahal sangat. Jadi postpone beli hari lain. Ok, itu yang akan aku buat.. dah set diminda. Postpone. Mahal.  Janji bawak Imran pegi tengok sendiri beg yg diidamnya kat kedai. Boleh bagi hatinya puas. Bagi dia diam sekejap. Apa reaksinya nanti aku redho jer lah. Mungkin dia meraung kat kedai tu.. atau mengamuk, atau merajuk taknak pegi sekolah. Hanya Tuhan jer tau..

SAMPAI KAT KEDAI TU…. 

Subhanallah.. Terkejut aku tengok tiba-tiba kedai baju dah bertukar jadi kedai beg sekolah. DAN… harga satu beg tu dalam RM49 – RM69 jerr…!! Haaa.. jangan korang ingat Allah tak tolong hambaNya.. Allah nampak apa usaha yang kita buat. Takjub aku pasal kebesaran Allah pada waktu tu. Imran happy giler. Tak menang tangan tunjuk beg beroda nak test. Allahuakbar. Mengalir airmata aku dengan kejadian nih. Maha Suci Allah. Balik rumah aku cerita dengan famili semua pun keluar airmata gembira.


Selepas episod Imran Nak Beg Baru berlalu, aku masih lagi terus buat Plusdana. Average sehari ada la RM50 masuk ewallet. Dan aku withdraw hampir setiap hari. Jadi duit belanja dapur harian aku dah tak payah fikir.  Kadang malas masak beli KFC pun mampu. Segala puji bagi Allah. Mendatangkan ujian pada jiwa hamba, memaksa aku berusaha mencari sumber.

 
Dan sampai hari ni, aku kongsikan teknik power yang aku guna dalam Plusdana pada lebih 100 orang bawah rangkaian aku. Jumlah ahli network aku semakin bertambah sebab aku ada kaedah rahsia untuk buat duit dengan Plusdana. Income dengan Plusdana ni, walaupun modal RM10, tapi boleh cecah gaji boss sebulan tau. Aku bagi contoh pendapatan kat bawah nih..

Salah satu sebab kenapa aku kongsikan teknik yang aku guna adalah sebab aku tau ada banyak kisah sedih malah lebih hebat ujian dari yg aku lalu diluar sana. Jadi kalau anda nak cari duit tambahan untuk tampung kesempitan yang bermodal kecil, niat sedekahkan RM10. Isikan butiran pada borang order dibawah, bank in RM10 dan ikut semua kaedah teknik yang aku akan kongsikan.


Moga anda berjaya keluar dari kemelut kesempitan hidup. Jika anda berjaya, ianya adalah hasil usaha anda sendiri dan rezeki dari Allah. Pesanan aku, bila ada duit masuk hari-hari nanti, cuba lah agihkan sedikit sebagai tabungan untuk digunakan waktu sesak. Ramai yang susah, jadi lagi susah sebab takde tabungan.

 Buat sumbangan RM10, dan whatsapp bukti pembayaran ke nombor 0182488024 utk proses lebih pantas. Aku akan hubungi anda untuk langkah selanjutnya.
Join Sekarang.. Saya ajarkan cara tukar sepuluh ringgit jadi 5,6 angka. Anda pun boleh buat RM50 sehari dengan program nih. InshaAllah.